Ma ünnepli névnapját: Márk Holnap: Ervin

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 10-12
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002@gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

akadalymentes 01

Paragrafus

Felmentés az üzembentartási díj fizetése alól
 
Az igénylés határideje: június vége
Azoknak a családoknak, amelyek villanyszámlát fizetnek, automatikusan havi 4,64 € üzembentartási díjat kell fizetniük a rádió- és televíziókészülékekért. Ezt idén januártól közvetlenül a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) szedi be, ezért azoknak, akik eddig mentesültek a fizetés alól, illetve kedvezményt kaptak, ismét igazolniuk kell a jogosultságukat. Ha ezt nem tették meg, június végéig még megtehetik.
A fizetési kötelezettség alól teljes felmentést kérhetnek azok a háztartások, ahol olyan személy él (egyedül vagy családtagjaival), akinek súlyosan egészségkárosodott személyek számára kiállított („ŤZP”, illetve „ŤZP/S”) igazolványa van; a díj felét fizetik azok a nyugdíjasok (a rokkantnyugdíjasok is, ha nincs ŤZP, illetve ŤZP/S igazolványuk), akiknek a nyugdíjuk mellett más bevételük nincs, és nem élnek közös háztartásban kereső személlyel; ugyancsak a díj felét fizetik az anyagi szükséghelyzetben levők. Az egészségkárosodott személyeknek a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) címére el kell küldeniük a súlyos egészségkárosodást tanúsító igazolványnak vagy annak a határozatnak a fénymásolatát, amellyel a munka-, szociális és családügyi hivatal elismerte az ilyen igazolványra való jogosultságot. A nyugdíjasoktól a nyugdíjuk megállapításáról szóló határozat másolatát kérik, valamint becsületbeli nyilatkozatot (letölthető a www.uhrady.rtvs.sk honlapról) arról, hogy nem élnek közös háztartásban kereső személlyel. Az anyagi szükséghelyzetben levőknek a munka-, szociális és családügyi hivataltól kell igazolást kérniük a szociális támogatás tényéről. Az említett iratokon kívül szükség van a készpénz-átutalási megbízás számára (SIPO-szám) vagy – annak az esetében, aki utalvánnyal fizeti be a díjat – az átutalás egyedi azonosítójára (variabilný symbol). Aki az igazolásokat 2013. június 30-áig elküldi az alábbi címek valamelyikére, januárig visszamenőleg visszakapja az időközben indokolatlanul lefogott összeget.
Postacím: RTVS, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava. E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Az RTVS infovonala: 18288.
 
A személyi segítők figyelmébe
 
A személyi segítőknek április 2-áig el kellett készíteniük adóbevallásukat. Ezzel azonban nincs vége a múlt évi jövedelmükkel kapcsolatos kötelezettségüknek. Tudniillik a személyi asszisztenciából származó jövedelmükről szóló igazolást május 31-éig formanyomtatványon el kell juttatniuk az egészségbiztosítójuknak. A nyomtatvány Oznámenie o príjmoch za rok 2012 címmel az interneten is hozzáférhető. Fel kell rajta tüntetni a személyi asszisztenciából származó jövedelem és a kiadások különbözetét (összege az adóbevallás 12. oldalán található). Fontos tudni, hogy minden személyi segítő az első szerződésének megkötése után harminc napon belül köteles bejelentkezni az adóhivatalban. Ott adószámot (daňové identifikačné číslo) kap. Ugyanígy jelentkeznie kell az egészségbiztosítójánál is, de erre csupán nyolc nap áll rendelkezésére.
 
Új építési törvény készül
 
A jelenleg érvényes 36 éve lépett érvénybe. Bár számos alkalommal módosították, elavult, rugalmatlan, és nem felel meg a korszerű követelményeknek. A fogyatékossággal élő emberek abban bíznak, hogy az új törvény előírja az egyetemes (akadálymentes) tervezést. Akadálymentesnek akkor tekinthető a környezet, ha kényelmes, biztonságos, önálló használata minden ember számára lehetséges, ideértve azokat az egészségkárosodott egyéneket is, akiknek ehhez speciális létesítményekre, eszközökre, illetve műszaki megoldásokra van szükségük. Az egyetemes tervezés során például olyan bejárat épül, amelyet sérült és ép ember egyaránt használhat, nem kell külön bejáratot építeni a fogyatékossággal élőknek.
Köböl Tibor szociális tanácsadó

Nyomtatás E-mail

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

carissimi 2018 4 Page 01

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es