Ma ünnepli névnapját: Bertalan Holnap: Lajos, Patrícia

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 3382/10-12.,
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002 [kukac] gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

akadalymentes 01

Megemlékezés a gyermek áldozatokról

Megemlékezés a gyermek áldozatokról

Június 11-én a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség (MAGYISZ) a Carissimi Nonprofit Alappal közösen koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Nagymagyaron. A magyar alapiskola falán lévő emléktáblát, mely a holokauszt gyermek áldozatainak s azoknak a gyermekeknek állít emléket, akiket az 1940-es évek vészterhes időszakában üldöztek, és akik a megpróbáltatásokba belehaltak, négy évvel ezelőtt avatták fel a MAGYISZ kezdeményezésére. Azóta minden évben megemlékeznek az ártatlan áldozatokról.

A megemlékezésen Pőcz Anna és Pőcz Sára elmondta Szabó Lőrinc Szeressétek a gyermekeket című versét, majd Bohák Csaba, az iskola igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket és a tanulókat. Köszönetet mondott az együttműködésért, és reményét fejezte ki, hogy „a mai fiatalságnak is üzen ez a tábla azokról a szörnyűségről, amelyeken keresztül kellett mennie nemcsak Nagymagyar felnőtt- és gyermeklakosságának, hanem szinte egész Európának”.  

Orbán István, a MAGYISZ tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy az 1945 utáni magyarüldözésről már nagyon fiatalon hallott, hiszen kollégiumi szobatársa is kitelepített család sarja volt. Nekik is emléket állít ez a tábla. Szerinte minden évben emlékezni kell, és amikor a gyermek áldozatokról esik szó, vissza kell emlékezni Trianonra is, amely előidézője volt a későbbi tragédiáknak. Arról is beszélt, hogy a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációjának köszönhetően a MAGYISZ, melynek több felvidéki szervezet is tagja, számos szervezettel működik együtt a gyermekek jogaiért. Továbbra is az a céljuk, hogy valóban megtartassák azokat az alapdokumentumokat, amelyek védik a gyermekek jogait.

Kocsis Jánosné, a MAGYISZ elnöke is szólt az emlékezőkhöz. Mint mondta, úgy érzi, nem külföldre jött, hanem haza, és bízik abban, hogy a Carissimivel és a nagymagyari alapiskolával a hagyomány és a jó kapcsolat továbbfolytatódik, hiszen a megemlékezéseket a jövőben is meg szeretnék tartani.

A Carissimi nevében Bauer Edit és Zupko Mária kuratóriumi tagok koszorúztak.

Neszméri Tünde

A szerző felvétele.

Az ünnepség után a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációja magyar tagozatának képviselői a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának vendégei voltak Komáromban. Lévai Attila dékán, Somogyi Alfréd dékánhelyettes, Strédl Terézia és Németh Mária egyetemi oktatókkal közösen keresték az együttműködés lehetőségeit és azokat a motivációkat, amelyekkel elmélyíthető a fiatalok, főleg gyermekek nemzeti hovatartozása. Zupko Máriát a konföderáció dicsérő oklevélben részesítette, és társelnöknek választotta.

 

Nyomtatás E-mail

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

carissimi 2018 4 Page 01

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es