Ma ünnepli névnapját: Bertalan Holnap: Lajos, Patrícia

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 3382/10-12.,
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002 [kukac] gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

akadalymentes 01

Több pénzt kaphatnak a beteggondozók

Végre az állam is elismerte, hogy a betegek gondozói nevetségesen kevés pénzt kapnak. Ez persze még nem feltétlenül jelenti azt, hogy többet fognak, de legalább már az illetékes miniszternél megvan a szándék. És nem is aprózta el, a mostani 220 eurós díjat a minimálbér szintjére, 405 euróra emelné.
Aki ma napi huszonnégy órában viseli gondját súlyosan egészségkárosodott személynek, legfeljebb 220 eurót kaphat, de ezt is csak akkor, ha a gondozott beteg nem nyugdíjas. Hogyha az, a nyugdíj összegével arányosan csökken a gondozói díj, mert az állam úgy gondolkodik, hogy a jobb nyugdíjából pótolja ki maga az ápolt a gondozó juttatását. Idén is ebből indult ki a szociális és családügyi minisztérium, amikor először csak 27 euróval – mindössze 247,612 euróra – akarta emelni a gondozói díjat.


Huszonnégy órás szolgálat


Az egészségkárosodottak érdekvédelmi szervezetei már rég próbálják elérni, hogy ez az állami juttatás magasabb legyen. Teljesen jogosan azzal érvelnek, hogy az otthoni betegápolás huszonnégy órás szolgálat, felér egy munkaviszonnyal, és nagyon sok terhet vesz le az állam válláról. A díj emeléséről szóló törvénymódosítási javaslathoz 245 észrevétel érkezett, zömük érintett állampolgároktól. Sokan a saját tapasztalataikról számoltak be a szociális ügyi miniszternek. Ján Richter erre visszakozott, és azt ígérte Mária Orgonášovának, az Egészségkárosodott-szervezetek Szövetsége elnökének, hogy a lehetséges emelésről tárgyalni fog a pénzügyminiszterrel. A minisztérium javaslatában mindenesetre ezt a szándékát nyilvánítja ki, hogy mennyi valósul meg belőle, majd kiderül.
Amennyit az állam hozzáadna a gondozói járulékhoz, annyit elvenne az egészségkárosodottaktól a segédeszközök árához való hozzájárulásból. A mosogatógéphez mostanáig 498 euróval járult hozzá az egészségbiztosító, januártól a támogatás csak 400 euró lenne. A mosógép vásárlásához 32 euróval kevesebbel járulna hozzá az állam, a Braille-írás olvasását lehetővé tevő, számítógéphez csatlakoztatható készülékre mostanáig 6640 eurót adott, s alig négyezerre csökkentené ezt az összeget. Továbbra is érvényben marad azonban az a szabály, hogy az alapvető eszközöket – inkontinenciabetétek, pelenkák, kompressziós harisnyák, mankók, vércukorszintmérők, hallókészülékek, toalettszékek, fürdőkádban használt fogódzók, kötszerek – térítésmentesen vagy jelképes összegért a kezelőorvos írhatja elő.


Nem is tudják, mi jár nekik


A segédeszközök egy évre vagy egy hónapra előírható mennyiségénél a biztosítók nem tesznek különbséget a felnőtt és beteg páciensek között, csak az egyes eszközöket kategorizálják. Amint Petra Balážovától, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) szóvivőjétől megtudtuk, kompressziós harisnyából két párat térítenek évente, kerekesszékre ötévente jogosult a páciens, cukorszint mérésére szolgáló tesztcsíkokból állapotától függően 50–150 darab jár térítésmentesen, inkontinenciabetétből pedig annyi, amennyit az orvos előír.
Sajnos, sok esetben, a páciensnek fogalma sincs arról, hogy a segédeszközök közül mihez van joga. A rendelőintézetekben is orvosa válogatja, mennyire világosítja fel betegét a lehetőségekről, a kórházból elbocsátott betegeknek pedig végképp nem mondja senki, hogy receptre járna nekik a kötszer, toalettszék, magasított vécéülőke vagy akár az ízületi betegségek esetén alkalmazott, hialuronsavat tartalmazó Sinovial One injekció. Ilyesformán mindenki ahhoz jut hozzá, amiről valamilyen úton-módon tudomást szerez, és amit elintéz magának, mert sehol sem kínálják meg még azzal sem, ami alanyi jogon járna neki.  


Mennyi ma a gondozói díj?


-    A gondozói díj összege a létminimum (198,09 euró) 111,32 százaléka.
-    Aki két vagy több személyről gondoskodik, a létminimum 148,42 százalékát kapja. Az összeg csökken, ha a gondozott személy jövedelme meghaladja a létminimum 1,4-szeresét, vagyis 265,76 eurót, de ebbe nem számítják bele a karácsonyi nyugdíjat. Azaz ha a gondozott személy havi nyugdíja 380 euró, kivonják belőle a 277,32 eurót, és a megmaradt 102,68 euróval csökkentik a gondozói díjat.
-    Aki gondozói díjat kap, az járhat ugyan munkába, de legfeljebb a létminimum kétszeresét, 396,18 eurót kereshet.
-    Aki munkanélküliként gondoz valakit, az legfeljebb 139,9 eurót kereshet közmunkán vagy alkalmi munkával.  
-    Ha a gondozó maga is nyugdíjas, a létminimum 46,38 százalékát kapja gondozói díjként, függetlenül attól, mennyi a gondozott személy jövedelme.
-    Ha két vagy több személyt lát el, a létminimum 61,12 százalékát kapja.
-    Ha két gondozott személy közül az egyik napi intézményi ellátásban részesül, pl. iskolába jár, a gondozó a létminimum 144,71 százalékát kapja.


Nyugdíjbiztosítás tizenkét évig


A betegeket gondozókra az állam a minimális kivetési alapból fizeti az egészség- és a nyugdíjbiztosítást. Utóbbi annak a gondozónak jár, akinek nincs állása, vállalkozása vagy gyermekgondozási szabadsága folytán nyugdíjbiztosítása, nem érte el a nyugdíjkorhatárt, és nem kap sem korkedvezményes öregségi, sem rokkantsági nyugdíjat. A szociális biztosítónál kell jelentkeznie, mellékelve a munkaügyi hivatalnak a gondozói díj megítélését tanúsító igazolását. Amint valakitől megvonják a gondozói díjat, a nyugdíjbiztosítást sem fizeti rá az állam, de ebben az esetben is neki magának kell kijelentkeznie a szociális biztosítónál! Akármeddig szorul ellátásra a gondozott személy, az állam legfeljebb tizenkét évig fizeti a gondozó nyugdíjbiztosítását. Utána a gondozó önként jelentkezhet a nyugdíjbiztosításra, és legalább 150,78 eurót kellene havonta befizetnie ahhoz, hogy a hozzátartozója gondozásával töltött éveket beszámítsák a nyugdíjába!


Nem kell egy fedél alatt élni a gondozottal


A beteg gondját viselő idegen csak akkor kaphatja meg a gondozói díjat, ha egy fedél alatt él a gondozott személlyel, vagyis valamelyikük átmeneti lakhelye a másiknál van. Ha azonban a gondozott és az őt ellátó személy közeli hozzátartozói egymásnak, a gondozói hozzájárulás megítélésének nem feltétele, hogy együtt lakjanak. Közeli hozzátartozónak számít a szülő, gyermek, házastárs, testvér, sógor, sógornő, unokahúg, unokaöcs. A gondozói hozzájárulást a munkaügyi hivatalban kell kérvényeznie annak, aki otthon marad a beteggel. Az ellátott személy egészségi állapotát igazoló, hat hónapnál nem régebben készült leleteket és a gondozott beleegyezését, valamint jövedelmét tanúsító iratokat kell mellékelnie. A gondozott személy állapotát egészségügyi dokumentációja alapján méri fel a szakvéleményt kiállító orvos. A munkaügyi hivatal csak abban az esetben ítéli meg a gondozói díjat, ha az ellátott személy súlyosan egészségkárosodott, vagyis legalább 50 százalékban rokkant. Ezt annak alapján dönti el az orvos, mennyire képes önállóan ellátni magát az öltözködésben, tisztálkodásban, táplálkozásban, tud-e ülni, állni, segítség nélkül mozogni sík terepen és lépcsőn, stb. Minden egyes tevékenységre, amelyre még egyedül képes, 10 pontot adnak, arra pedig, amelyre már egyáltalán nem, 0 pontot. Gondozásra a 448/2008-as sz. törvény szerint az szorul, aki legfeljebb 44 pontot kapott.
                                                                                                                                                                     Vrabec Mária
Megjelent a Vasárnap 39. számában 2016. szeptember 20-án.

Nyomtatás E-mail

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

carissimi 2018 4 Page 01

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es