Ma ünnepli névnapját: Bertalan Holnap: Lajos, Patrícia

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 3382/10-12.,
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002 [kukac] gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

akadalymentes 01

Sérült gyermek (felnőtt) a családban. Hogyan tovább?

A Carissimi Nonprofit Alap szervezésében családban élő sérült gyermekek (felnőttek) szülei és szakemberek szakmai tanácskozáson vettek részt szeptember 6-án Galántán.
Résztvevők: Cséfalvay Ágnes, Dunaszerdahely (szülő, Értelmi Sérülteket Segítő Társulás, elnök), Gál Vera, Pozsony (gyermekpszichológus), Madarász Ildikó, Szenc (Nefelejcs Ház,  igazgatóhelyettes), Nagy Anita, Érsekújvár (Regionális Oktatási és Szociális Központ, intézményvezető), Németh Gabriella (Pozsony megye alelnöke, szociálpolitikus), Olgyay Hajnalka szülő (Nefelejcs Ház), Pék Anna, Galánta (szülő, Értelmi Sérülteket Segítő Társulás, elnök), Rácz Jolán, Marcelháza (szülő, Keskeny Út csoport, elnök), Výboch Katalin, Dunaszerdahely (pszichológus, ny. intézményvezető). A beszélgetést a Carissimi képviseletében Tóth Erika vezette.
Az édesanyák elmondták, hogy milyen feladatokkal, nehézségekkel jár családban nevelni sérült gyermeket, és beszéltek arról, hogy aggodalommal tölti el őket gyermekük jövője. Elhangzott, és a szakemberek is megerősítették, hogy nagyon fontos a szerető családi légkör, de emellett ugyanolyan fontos volna, hogy a fogyatékossággal élő, már felnőttkorú gyermekük az adottságaihoz mérten munkát tudjon vállalni, ezáltal ő is hasznosnak érezhetné magát. Sajnos, a jelenlegi társadalmi körülmények ezt nem, vagy nagyon korlátozott mértékben teszik lehetővé. Részben megoldást jelent a védett munkahelyek kialakítása, de igazán kívánatos megoldás a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedés volna.
A sérült családtagok nagy része állandó felügyeletet, gondoskodást igényel, és ez rendkívüli terhet ró az egyre idősödő szülőre. Nappali foglalkoztató intézmények létrehozására volna szükség, hogy a fogyatékossággal élő családtag ne kényszerüljön bennlakásos szociális intézménybe, együtt maradhasson a családdal, ugyanakkor a szülőre háruló terhek kisebbednének.
A jelenlévők elhatározták, hogy novemberben újra találkoznak. Céljuk, hogy a lehetőségek latolgatásától eljussanak konkrét tervek kitűzéséig és megvalósításáig.

Nyomtatás E-mail

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

carissimi 2018 4 Page 01

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es