Ma ünnepli névnapját: Donát Holnap: Bernadett

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 10-12
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002@gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

akadalymentes 01

Hamarosan megjelenik a Carissimi 2019/1. száma

A tartalomból:
Strédl Terézia: A Carissimi tizedik évfolyama elé
Dr. Kiss László: „Az asszony tragédiája” – L. Kiss Ibolyára emlékezünk
Szücs Marianna: Hogyan nehezíti meg a felnőttkori ADHD az érintett nők mindennapi életét? I.
Lipták Zsuzsanna – Pajor Emese: A látássérült tanulók speciális intézményi nevelése-oktatása Szlovákiában
Molnár Ildikó: Autizmus az osztályban
Lizanka – egy autista lány története
Értelmi sérültek napközi otthona Komáromban
Hatodik fogyatékosságtudományi konferencia
AAK-kirakó – konferencia
Fejlesztő szakemberek társulása
Paragrafus – Köböl Tibor rovata
Lanstyák Edit: Petőcz Balázs a Nemzeti színpadán
Ajánló: Fogyatékosság és Társadalom 2018/2
A Carissimi Nonprofit Alap tevékenysége 2018-ban
Bartalos Tóth Iveta: Segítségre váltott művészet
Sztakó Zsolt: Esélyegyenlőség 2019-ben
Magyar–szlovák és szlovák–magyar szótár

Címlapkép: Fehér Tibor színművész és Petőcz Balázs a budapesti Nemzeti Színház színpadán. Eöri Szabó Zsolt felvétele.

Nyomtatás E-mail

Támogassa a Carissimit adója 2%-ával

Kérünk mindenkit, hogy ha tehetik, idén is ajánlják fel adójuk 2/3 százalékát szervezetünk, ezáltal a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok javára, s javasolják ezt másoknak is, hiszen minden euró a rászorulókhoz kerül. Köszönjük.

A jogi személyek és azok a természetes személyek, akik maguk készítik adóbevallásukat, az adóív megfelelő részébe írják be a Carissimi adatait: IČO: 31821910; právna forma: neinvestičný fond; obchodné meno/názov: Carissimi n. f.; sídlo-ulica: Nám. 1. mája; číslo: 10-12; PSČ: 81106; obec: Bratislava. Az alkalmazottak az innen letölthető nyilatkozatot töltsék ki, és az adó befizetését igazoló nyomtatvánnyal (ezt a munkaadójuk tölti ki) együtt április 30-áig juttassák el a lakhelyük szerint illetékes adóhivatalba.

A Carissimi Nonprofit Alap tevékenysége 2018-ban

Tavaly tizenkilenc, fogyatékossággal élő vagy beteg gyermeket nevelő családnak nyújtottunk támogatást külföldi orvosi kivizsgálásra, külföldi és itthoni rehabilitációra, fejlesztésre, fogászati kezelésre, valamint gyógyászati segédeszközök vásárlásához. Ismét hozzájárultunk a fogyatékos gyermeket nevelő családok kovácspataki nyári táborának költségeihez, és támogatásunkkal 100 személy vehetett részt szeptemberben a sérült gyermekek napján a budapesti állatkertben.  
Február. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) által életre hívott Családlánc tagjaként részt vettünk Budapesten a külhoni magyar családok évének nyitókonferenciáján és az Országházban tartott családi napon.
Április. Tizedik alkalommal voltunk társszervezői az értelmi fogyatékos fiatalok galántai versfesztiváljának. A résztvevőknek a Sipos–Vadkerti–Zsapka trió adott nagy sikerű koncertet.
Május. A Civil szervezetek erőfeszítései a család védelmében c. konferencián Somorján Bauer Edit kuratóriumi tag tartott előadást.
Június. A Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetséggel (MAGYISZ) közösen megkoszorúztuk a felvidéki gyermekáldozatokért és az 1940-es években elhurcolt családok emlékére állított emléktáblát Nagymagyaron. A Pozsonyi Magyar Intézet meghívására több, fogyatékossággal élő gyermeket nevelő család nézhette meg a V4-es országok hivatásos néptánccsoportjainak Táncünnep c. gálaműsorát a pozsonyi Hviezdoslav Színházban.
Szeptember. Részt vettünk Galántán a Konrádko PT által szervezett, autizmussal foglalkozó szakmai napon. A Családlánc meghívására fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok is megtekinthették a budapesti Erkel Színházban a Carmina Burana c. előadást.
Október. Akadálymentesítés a szívekben és a fejekben címmel szakmai napot tartottunk Komáromban a Selye János Egyetemen szülőknek, szakembereknek és fogyatékossággal élő fiataloknak. A Református Teológiai Kar és a Komáromi Protestáns Nőegylet társszervezésében megvalósult rendezvényen vendégül láttuk a balassagyarmati Éfoész Elfogadásért Önérvényesítő Egyesület nyolc tagját is. A MAGYISZ és a Carissimi közös szervezésében négy közép-szlovákiai iskolában volt a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését érintő szakmai előadás és beszélgetés. Részt vettünk Dunaszerdahelyen a Velő PT által szervezett Kultúrával az akadályok ellen című rendezvényen.
November. Ott voltunk Budapesten az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán tartott hatodik fogyatékosságtudományi konferencián, a Bliss Alapítvány Eszközök az AAK szolgálatában c. konferenciáján, a KézenFogva Alapítvány által szervezett, Családok és szolgáltatók szerepe a fogyatékos emberek jogainak érvényesítésében c. konferencián; Dunaszerdahelyen a KCSSZ által szervezett Kárpát-medencei demográfiai konferencián, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának tanácskozásán, és bemutatkoztunk Komáromban az SZMPSZ Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulásának első szakmai konferenciáján.
A Carissimi Nonprofit Alap önkéntes szervezet – kuratóriuma térítésmentesen végzi munkáját. Tevékenységünket tavaly a Bethlen Gábor Alap, a Pozsonyi Magyar Intézet, az Európai Néppárt, a somorjai Bauer és Pogány család segítette pénzadománnyal, valamint jó szándékú emberek adófelajánlásukkal, munkájukkal.
A Kisebbségi Kulturális Alap, az OTP Banka Slovensko, a Bethlen Gábor Alap, a KCSSZ, a sárosfai Vöröskereszt, továbbá magánszemélyek: Illés István (Pozsony), Máté Béláné és Nagy Szilveszterné (Újlót), Füleky Éva és Pál (Pozsony), dr. Dolán Rózsa gyermekorvos (Magyarbél) támogatásával, továbbá a Pozsonyi Magyar Intézet által a Muzsikás együttes adventi koncertjén a ferences templomban szervezett adománygyűjtésnek köszönhetően a Szlovák Humanitárius Tanács kiadásában tavaly is megjelentettük lapunk, a Carissimi hat számát. Elektronikus formában letölthetők honlapunkról. Jelen vagyunk a Facebook közösségi hálón: www.facebook.com/carissimina.
Tavaly fájdalmas eseményekkel is szembesülnünk kellett. Februárban elkísértük utolsó útjára dr. Szabó Rezsőt, aki ott volt szervezetünk indulásánál, és tíz évig kuratóriumi tagként segítette a munkát. Májusban pedig Pogány Erzsébet kuratóriumi tagunktól vettünk végső búcsút. Emléküket megőrizzük.

Köszönjük a segítséget
mindazoknak, akik hozzájárultak szerveztünk működéséhez és lapunk megjelentetéséhez.

Nyomtatás E-mail

FELHÍVÁS – Közös a napunk! komplex érzékenyítő program óvodáknak

Kedves Pedagógusok!


A Carissimi Nonprofit Alap ajánlására az SZMPSZ-szel közösen a Comenius PI be szeretne kapcsolódni egy Erasmus+ projektbe, amely a Kézenfogva Alapítvánnyal közösen szeretné nálunk meghonosítani a többségi (nem fogyatékossággal élő) gyermekeket nevelő óvodapedagógusok számára kidolgozott Közös a napunk! –  elnevezésű komplex érzékenyítő programot. Ez a projekt előreláthatóan 2019 szeptemberétől fog futni 12 hónapon át.
Ezért keresünk olyan óvoda- és alsó tagozatos pedagógusokat, akik élni kívánnak ezzel a továbbképzési lehetőséggel. Kérjük önöket, hogy a környezetükben hívják fel a figyelmet erre a lehetőségre, és ajánljanak nekünk alkalmas embereket. Köszönjük szépen!
Olyan óvodapedagógusok jelentkezését várjuk, akik szívesen részt vennének ebben a projektben, érdekli őket a különféle fogyatékossággal élő kisgyermekeknek az óvodában és az alsó tagozaton valló integrálása, esetleg van is tapasztalatuk ezen a téren (de ez nem feltétel!). Fontos, hogy magáénak vallja azt a gondolatot, hogy a fogyatékosságok elfogadását – az érzékenyítést – már kisgyerekkorban kell kezdeni, és ebbe be kell kapcsolni a pedagógusokat és a szülőket is.
A program lényege:
•   Az óvodai és iskolai, valamint a befogadó környezetet is bekapcsoló érzékenyítő program átadása, valamint helyi adaptálása;
•   szakmai és disszeminációs anyagok fejlesztése;
•   a fogyatékos és nem fogyatékos gyermekek közötti kapcsolatok kiépítése és megerősítése, valamint
•   a befogadó társadalmi környezet kialakulásának támogatása.
A program bővebb leírása itt olvasható.
A projektről tájékoztató megbeszélést tartunk a jövő héten, amelyre szeretettel meghívjuk az érdeklődőket. A részvétel ingyenes, tájékoztató jellegű (nem jár semmilyen kötelezettséggel), de regisztrációhoz kötött.
Bejelentkezés az alábbi linken: https://goo.gl/forms/RQ3OGDlwPePF6Zu22
További információk: tel.: 0908 569953, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
Szeretettel várom az érdeklődőket!   Markovics Tímea, Comenius PI

Nyomtatás E-mail

Megjelent a Carissimi 2018/6. száma

A karácsonyi szám tartalmából:
Zsidó János: A kis Jézus megszületett, örvendjünk    
Dr. Kiss László: Volt egyszer egy Erzsébet Egyetem… II.
Szücs Marianna: Előny vagy hátrány? Az ADHD-s felnőttek jellemző tulajdonságai, értékei, attitűdjei, 2. rész.
Akit beszippantott a segítőszakma – Juhász Ágnes logopédus, pszichológus    
„Megérintette a szívemet” – Nagy Anita gyógypedagógus, intézményvezető
A kis herceg Dunaszerdahelyen
Duray Zoltán fényképei Brüsszelben
Nagy Júlia: Barcelona, az akadálymentesség mintapéldája
Paragrafus – Köböl Tibor rovata
Másoknak segíteni öröm – Csiffáry Ildikó önkéntes segítő
Sztakó Zsolt: Adventi vásár
Hóka Rozália könyvajánlója: Ki a szívét osztja szét – Csaba testvér élete és munkássága az édesanyja szemével.
Szászi Zoltán: Karácsony…
Lanstyák Edit: Karácsony közeledtével
Melaj Erzsébet: M. S. mester: Jézus születése
Magyar–szlovák és szlovák–magyar szótár

A címlapon Duray Zoltán felvétele

A szám innen letölthető.

Nyomtatás E-mail

Adventi koncert Pozsonyban

2018. december 17-én 17.30-kor a Muzsikás együttes és Petrás Mária lép fel a pozsonyi ferencesek templomában. A koncertet követően pénzadományt lehet felajánlani a szlovákiai magyar
nagycsaládosok részére, valamint a Carissimi lap javára. Köszönjük.

Nyomtatás E-mail

Megjelent a Carissimi 2018/5. száma

A tartalomból:
Lampl Zsuzsanna: Konfliktus a csúszda körül
Dr. Kiss László: Volt egyszer egy Erzsébet Egyetem…
Szücs Marianna: ADHD felnőttkorban. Mit tanulhatunk tőlük? 1. rész
Pajor Emese – Lipták Zsuzsanna: Látássérült személyeket ellátó intézmények és intézményrendszer Szlovákiában II.
Melecski Júlia: A neurofeedback terápia napjainkban
Tudásformáló rendezvény az autizmusról
A feltétel nélküli elfogadásról – a Carissimi szakmai napja Komáromban
Sajátos nevelési igényű gyerekek között Angliában és Tanzániában – beszélgetés Tóth Nagy Évával
Egy anya, aki nem ismer lehetetlent – Gyeszat Aranka és László története
Paragrafus – Köböl Tibor rovata
Bencze Piroska: Csupa öröm az élet...
Sztakó Zsolt: A Magas Hivatal packázásai
Magyar–szlovák és szlovák–magyar szótár

A lap innen letölthető.

Nyomtatás E-mail

A feltétel nélküli elfogadásról – szakmai napot tartott Komáromban a Carissimi

Akadálymentesítés a szívekben és a fejekben címmel szakmai napot tartott október elején a Carissimi Nonprofit Alap. A Selye János Egyetem Református Teológiai Kara és a Komáromi Protestáns Nőegylet társszervezésében megvalósult, nagy érdeklődés övezte rendezvénynek a Selye János Egyetem Konferencia-központja adott otthont.
A hallgatóság soraiban nemcsak szakemberek: pedagógusok, pszichológusok, gyógypedagógusok, segítők, hanem szülők és akadályozott fiatal felnőttek is ültek, köztük balassagyarmati vendégek is, és érdeklődéssel hallgatták az előadókat, valamint az értelmi sérült fiatalok galántai versfesztiváljának résztvevőit: Árendás Katalint, Nagy Zsuzsannát és Siliga Andreát – az ő tolmácsolásukban vers, dal, mese hangzott el.
Az egybegyűlteket Lévai Attila, a Református Teológiai Kar dékánja és Bauer Edit, a Carissimi kuratóriumának tagja köszöntötte. A levezető elnök Forró Zsuzsanna gyógypedagógus, a dunaszerdahelyi gyógypedagógiai tanácsadó vezetője volt.
Strédl Terézia pszichológus-gyógypedagógus, a SJE tanszékvezetője nyitóelőadásában többször is hangsúlyozta: a másság elfogadása a megfelelő szóhasználattal is kifejezhető. A fogyatékos megnevezés bántó és kirekesztő lehet, míg az akadályozott a lényeget fejezi ki. Szerinte fontos kiemelni a feltétel nélküli elfogadást. Nemcsak a családban kell elsajátítani a nem dirigálni, nem kritizálni alapelvet, hanem szélesebb körben – az egész társadalomban is. Tudatosítani kell: a tisztelet mindenkinek jár.
Fábri Lászlóné szociális munkás, a Nógrád megyei Éfoész Elfogadásért Önérvényesítő Egyesület alelnöke az önérvényesítés jelentőségéről tartott előadást. Lényeges, hogy a fogyatékossággal élő emberek a mindennapokban tudják képviselni és merjék felvállalni önmagukat, képesek legyenek érvényesíteni érdekeiket: meg tudjanak állni az épek világában. Magyarországon az önérvényesítő csoportokban folyó képzést önérvényesítő kézikönyv és munkafüzet segíti.
Dunkel Norbert négy év múltán tért vissza hozzánk. A sokoldalú debreceni zenetanár, filozófus, előadóművész és zeneszerző, a magyarországi zeneterápia egyik úttörője zene- és meseterapeutai tapasztalatait adta át. A zene lényegéről és sokféle hatásáról szóló, nagyszerűen felépített, sokfelé ágazó, mégis összefogott, önmagában teljesnek mondható előadása után (amelynek feszességét kiválóan előadott zenei betétek oldották), délután a mesével folytatta. A mai gyermekek elhanyagoló társadalomban, figyelem, szeretet és rájuk szánt idő nélkül nőnek fel. A mesélés kiváló alkalom a szeretetmegnyilvánulásra, élethelyzetek értelmezésére, elfogadására, helyes megélésükre. Ugyanis az igazi mese nem akármilyen történet, hanem a valóság fantasztikus másolata. Az a közeg, amelyben a felnövekvő-felnövelendő gyermeknek a felnőtthöz fűződő kapcsolata még közeli, személyes – mondhatni, akadálymentes. A mese egyensúlyt és harmóniát teremt. „Dunkel Norbert minderről úgy beszélt, mintha maga is személyes jó barátunk volna, az előadó és hallgatósága között nem volt távolság. Előadásmódja egészségeset és akadályozottat egyaránt magával ragadott, elhittük neki, hogy a süteményes papírtányér a ragyogó nap, és ámulva néztük, hogyan válik kezében a menzáról felhozott kanál és villa a rögtönzött mese szereplőjévé. És megtapasztalhattuk a mese gyógyító erejét. Köszönjük” – fejtette ki véleményét az egyik résztvevő. Az előadó Mese-beszéd – a meseterápia alapjai című könyve a dunkelnorbert.hu honlapról letölthető.
M. Nagy László Helembán élő fotóművész az ipolytölgyesi szeretetotthon mindennapjairól nagy empátiával készült, díjnyertes kisfilmjeit mutatta be. A látottak mélyen megérintették a teremben ülőket, sokuknál a zsebkendők is előkerültek.
Az előadások alatt két másik teremben foglalkozásokat tartottak sajátos nevelési igényű gyermekek és fogyatékossággal élő fiatalok számára. Volt zenés foglalkozás Süll Kinga egyházzenésszel, az egyetem óraadó tanárával és önérvényesítő csoportfoglalkozás Fábri Lászlóné irányításával, Sylvia Beblavá, Halász Márta, Hosnedl Natália, (Komáromi Karitász), Szabó Márta (Sárga Rózsa PT, Kisújfalu) és Zupko Mária (Carissimi) pedig kézműves-foglalkozást tartott. Volt gyöngyfűzés, papírhajtogatás, ragasztás, nyírás, képeslapkészítés, angyalkafestés, pamutmadárka-készítés. Az elkészült tárgyakat boldogan és a jól végzett munka örömével vitték haza. Nem egy közülük karácsonyi meglepetésként szolgál majd.
Köszönjük minden segítőnknek, aki hozzájárult a rendezvény sikeréhez: az előadóknak, foglalkozásvezetőknek, Körtvélyesi Piroskának, a Komáromi Protestáns Nőegylet elnökének és férjének; a nőegylet tagjainak köszönjük a sok finom süteményt, a szívüket sütötték bele. Köszönetünket fejezzük ki a Bethlen Gábor Alapnak és Csáky Pál EP-képviselőnek az anyagi támogatásért, a Selye János Egyetem vezetőségének a helyszín biztosításáért, M. Nagy Lászlónak a helyszínen készített fényképekért, Csiffáry Ildikónak, a zeneiskola tanárának a hangszerért, s az önkéntes egyetemi hallgatóknak.
Reméljük, hogy ez a nap is hozzájárult az ép és a sérüléssel küszködő emberek közötti akadályok leküzdéséhez.

Nyomtatás E-mail

További cikkeink...

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

carissimi 2018 4 Page 01

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es