Ma ünnepli névnapját: Emma Holnap: Katalin

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 10-12
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002@gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

Megjelent a Carissimi 2017/5. száma

A tartalomból:
Rácz Jolán: Tél felé
Kovács László gyermekgyógyász-professzorra emlékezünk
Dr. Kiss László: Adalékok a Máltai Lovagrend magyarországi történetéhez
Dr. Hatos Gyula: A nagy háború és a gyógypedagógia
Horváth Péter László: Érthető számodra a világ? Ha nem, tedd érthetőbbé!
Hefty Angéla: Két- vagy háromnyelvű lehet-e a szlovákiai magyar siket? I.
Szabó Mónika: Vannak eredmények, de gyógymód még nincs
A mi történetünk – Kutak Adrienn és Ádám    
Dunkel N. Norbert: Fogyatékosság és teljesség
Silvia Vadkertiová: A gyermekotthonokból kikerült sérült gyermekek társadalmi beilleszkedése
Állatkerti örömök
Tudományos konferencia az egészségileg és szociálisan hátrányos helyzetű tanulókról
A pszichológus válaszol – Boros Dóra Barbara rovata
Gémesi Irén: A résztvevők ragaszkodása, szeretete volt a jutalom
Nagy Júlia: Egy közlekedési eszköz, amely játék is
Rólunk az Európai Parlamentben
Sztakó Zsolt: Zaklatás
Magyar–szlovák és szlovák–magyar szótár

http://www.carissimi.sk/index.php/carissimi-lap/a-carissimi-2017-es-evfolyama

Nyomtatás E-mail

Füleken ünnepelte 15. születésnapját a Carissimi

A pozsonyi székhelyű Carissimi Nonprofit Alap 15 évvel ezelőtti megalakulásáról Füleken egy hangulatos, bensőséges ünnepségen emlékeztek meg október 8-án, vasárnap, a Carissimi füleki kurátorának, Zupko Máriának kezdeményezésére.

A tizenöt éves Carissimit Agócs Attila, Fülek város polgármestere köszöntötte, aki kiemelte, hogy Zupko Mária hosszú évek óta összekötő kapocs a Carissimi és a város önkormányzata közt. Egész életében sérült gyermekek segítője volt gyógypedagógusként, szakpolitikusként, és a sérült gyermekekről gondoskodó családok érdekében tevékenykedik a Carissimi kuratóriumában és a városi önkormányzat szakbizottságának tagjaként.
A városi önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága és a városi művelődési központ társrendezésében először képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás a kultúrház bábtermében. A rajzokat, kis emléktárgyakat sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek készítették. A kultúrház nagyszínpadán bemutatott ünnepi műsor vezérfonala pedig az volt, hogy Fülek város egészséges gyerekei énekes, táncos, zenés műsort adtak, amelyre meghívták a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családokat. Fülek valamennyi oktatási intézménye bemutatkozott egy-egy műsorszámmal, eljöttek a tanulókat felkészítő pedagógusok is.
Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Csúsz Péter megyei képviselő és Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok városi elnöke is.
Nem is lehetett volna találóbb programmal ünnepelni a Carissimi 15. születésnapját, mint gyermekműsorral.
Zupko Mária meghívására érkeztek Fülekre a Carissimi kuratóriumának tagjai Pozsonyból, Somorjáról és Budapestről, rendhagyó módon az elnöki tisztséget ellátó Tóth Erika nélkül, akit családi kötelességei máshová szólítottak. Az alap egykori alapítói közül Bauer Edit és Borosné Környei Erzsébet az ünnepség résztvevőivel megosztották gondolataikat, mi ösztönözte őket arra, hogy a nonprofit alapot életre hívják.
Borosné Környei Erzsébet férje 15 évvel ezelőtt Magyarország nagyköveti tisztségét látta el Pozsonyban. Erzsébet asszony a füleki ünnepség résztvevőinek elmondta, első gyermekük – aki ma már felnőtt – mozgássérültként született, tehát ismeri a sorstársszülőknek a gondjait. Nagycsaládot nevelnek férjével, harmadik gyermekük pozsonyi kiküldetésük idején született. Segítette életre hívni többedmagával, elsősorban Bauer Edit képviselő asszonnyal a szervezetet, és bár azóta ismét Budapesten él a Boros család, a kuratóriumnak kezdettől fogva tagja, és igyekszik kivenni részét a segítő munkából.
Bauer Edit, a másik alapító szociológusként, szakpolitikusként, parlamenti képviselőként, szociális ügyekért felelős államtitkárként, európai parlamenti képviselőként évtizedek óta az esélyegyenlőség, a szociális kérdések egyik legismertebb szakértője a Felvidéken.
Nagy figyelemmel kísérte a közönség rövid beszédét, amelyben elsősorban köszönetet mondott mindazoknak, akik a füleki eseményt megszervezték, és a résztvevőknek, akiket a segítés szándéka hozott össze.
„Mindnyájunkban valahol ott van a jóra való törekvés. Ahhoz sem fér kétség, hogy mindenki tud segíteni, mert nemcsak anyagi segítség a segítség, néha elég csak az odafigyelés, a jó szó, egy csepp szeretet…” – fejtette ki a képviselő asszony, majd elmesélte néhány évvel ezelőtti kongói élményét, ahol a legnagyobb szegénység közepette egy árvaház falán megdöbbentő feliratot látott: „Segíteni kiváltság”.
„Nyilván arra nem szoktunk gondolni, hogy kiváltság, hogy segíthetünk. Hogy van valami, amit tudunk, vagy éppen olyan helyzetben vagyunk, vagy éppen csak az az előnyünk, hogy egészségesek vagyunk. Kiváltságos helyzetben van az, aki segíthet…” – e szavai nagy hatással voltak a hallgatóságra.
Bemutatta a Carissimi Nonprofit Alap tevékenységét, amely15 éve segít a sérült gyermekről gondoskodó családoknak.
Nemcsak anyagi segítséget nyújtanak az alap szervezői, hisz a lehetőségeik korlátozottak, hanem tájékoztatnak, szakmai segítséget közvetítenek szülőknek, pedagógusoknak. A munkájuk legjelentősebb támogatói közül kiemelte a szlovák kormányhivatalt, a budapesti Bethlen Gábor Alapot, az OTP Bankot, a Pozsonyi Magyar Intézetet, a Cserkészszövetséget és a sok magánembert, akik adójuk 2%-át adományozzák a Carissiminek.
Bauer Edit az alap legfontosabb feladatának a szakmai folyóirat megjelentetését tartja. „A kuratórium tagjai a munkájukat ingyen végzik. És így készül a Carissimi lap is, mely oktat, tájékoztat, emberi kapcsolatokat teremt. Minden évben küzdünk a fennmaradásáért, majdhogynem a csodával határos módon sikerül kéthavonta az újabb számot a kezünkbe venni és küldeni azoknak, akikről és akiknek szól. Ezt a mindennapi kis csoda Tóth Erikához, a Carissimi kuratóriumi elnökéhez kötődik, aki a lapot nagyrészt írja, szerkeszti, nyomdába adja, és a terjesztéséről gondoskodik, elkötelezettséggel, szeretettel” – e szavakkal mondott köszönetet az önzetlen munkáért, és még egyszer hangsúlyozta: Segíteni kiváltság.

                                            Pogány Erzsébet

Forrás: http://felvidek.ma/2017/10/fuleken-unnepelte-15-szuletesnapjat-a-carissimi/

Nyomtatás E-mail

Jótékony célú Ghymes-koncert az újrakezdés jegyében

Magyarországon évente több mint 6000 ember veszti el a látását. Egy felnőtt ember életében a szerzett látássérülés hatalmas veszteség, hiszen meg kell küzdenie a mindennapok során a közlekedésben, a kommunikációban, a tanulás vagy munkavállalás, valamint a társadalmi szerepek vállalása terén felmerülő akadályokkal. Az elemi rehabilitáció célja a látássérült személyek életminőségének javítása, az új élethelyzethez történő alkalmazkodásuk elősegítése és társadalmi reintegrációjuk támogatása.
Ezt a feladatot vállalja fel a budapesti Pest és Fejér megyei felnőttkorú látássérült embereket ellátó központ, mely októberben nyílik meg Budaörsön, a Patkó utca 7. szám alatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatása a központ működése (fenntartás, bérek) egy részét fedezi, de az elindítást megelőző átépítési munkálatokat nem – ehhez járul majd hozzá bevételével a Ghymes együttes jótékonysági koncertje, mely 2017. október 14-én, szombaton 19 órai kezdettel lesz a Budaörsi Városi Sportcsarnokban (Budaörs, Hársfa u. 6.).
Segítsünk együtt, hogy látásuk elvesztése után is tartalmas, önálló életet élhessenek embertársaink!
Bővebb információk: www.bulake.hu, https://www.facebook.com/bulake.hu

Nyomtatás E-mail

Rólunk az Európai Parlamentben

 Szeptember 27-én az Európai Parlamentben az Európai Néppárt szervezésében, Csáky Pál európai parlamenti képviselő kezdeményezésére nyilvános meghallgatás volt a civil szervezetek szerepéről.
Többek között a hagyományos kisebbségek közösségeiben betöltött szerepéről is szó volt. Bauer Edit volt európai parlamenti képviselő kuratóriumi tagként a Carissimi Nonprofit Alap képviseletében tartott előadást. „A felvidéki magyar egészségkárosodott gyermekeket nevelő szülők különösen hátrányos helyzetben vannak, sajátos problémákkal küzdenek” – vezette fel a témát. Elmondta, hogy az egészségkárosodottak esetében az anyanyelven való kommunikálás életbevágó fontosságú. Sajnos, Dél-Szlovákiában rengeteg anyanyelvi szolgáltatás hiányzik. A Carissimi Nonprofit Alap ezt a hiányt igyekszik pótolni, anyanyelven nyújt segítséget, támogatást, és közvetít a rászorulók érdekében. A kéthavonta megjelenő Carissimi lap pedig egyebek mellett tájékoztat a jogi keretekről, jogszabályváltozásokról. Az előadó szerint sajnálatos módon Szlovákiában még mindig arra korlátozódik a civil szervezetek és a kormány közötti párbeszéd, hogy kinek mi a szerepe. A civil szervezetek gyakran ott lépnek fel, ahol az állam kudarcot vallott. Az államnak többet kell tennie, javítania kell a civil szervezetekkel való együttműködést, és olyan feltételeket s hátteret biztosítania számukra, hogy eredményesen tudják végezni munkájukat, hiszen ez a demokrácia egyik alapja.
                                            Forrás: csakypal.eu

Nyomtatás E-mail

Sérült gyermekek napja a budapesti állatkertben

Szeptember 18-án ismét megtartotta a sérült gyermekek napját a budapesti állatkert. Az érsekújvári Regionális Oktatási és Szociális Központból s a marcelházi Keskeny Út szervezetből nyolcvannyolcan, a szenci Nefelejcs Ház és a galántai Értelmi Sérülteket Segítő Társulás tagjai közül pedig ötvenegyen keltek útra, hogy részt vegyenek az eseményen. Köszönet Fábri Lászlónénak, a balassagyarmati ÉFOÉSZ Elfogadásért Önérvényesítő Egyesület alelnökének, akinek közreműködésével megtörténhetett a látogatás. Nagy Anitának, az érsekújvári intézmény igazgatójának elmondása szerint valamennyien jól érezték magukat, és bár a gyermekek nincsenek hozzászokva a nagy tömeghez, nagyon élvezték a kirándulást. Popálený Ildikó, a Nefelejcs Ház igazgatója csokorba kötötte a résztvevők véleményét. Ezekből szemezgetünk.   

„Máriónak a legnagyobb élmény az utazás volt, és nagyon tetszett neki Szandi fellépése. Nikolka annak örült, hogy reggel hattól este fél kilencig csak vele volt az anyukája. Az állatok is érdekelték, az elefántok nagysága lenyűgözte őt. Martin az örömtől kivételesen szófogadó és jókedvű volt, s végtelenül büszke életének első útlevelére. Jankónak a medvék voltak a kedvencei. Barni az állatkerti cukrászdában anyukájával és nefelejcsbeli barátaival együtt boldogan, mosolygósan süteményezett és kávézott. Ő a majmokat és a zebrákat találta a legviccesebbnek. Olivér az állatsimogatóba is bejutott. Nagy siker, ha egy autista fiú állatot simogat. A 9 éves, kerekesszékes Tivadarnak egész családja, még a kistestvére is eljött. Így még soha sehol se voltak együtt. Patrik már hajnali fél háromtól utazási lázban égett, és kora reggel még sötétben, az elsők között érkezett az indulási helyre. Anasztázia ragyogott az örömtől. Apukájával és anyukájával töltötte az egész napját. Tímea megnézte kedvenc sárga állatait, az oroszlánokat és a sárga papagájokat. Utána az anyukájával való elmaradhatatlan kávézás volt a nap fénypontja. Az örökmozgó Roman végtelenül jó modorú nagyfiúvá változott, és anyukája is boldog volt, mert lazíthatott, és más anyukákkal is tudott beszélgetni. Samko apukája mellett boldog volt. Marika már a kirándulás előtt egy hónappal csak Budapestről beszélt. A kis Dominik szüleit teljesen lebilincselte a világváros forgataga.

Mivel aznap sok más hasonló intézmény tagjai voltak jelen, a bejáratnál nagy volt a tumultus; bent aztán a társaság szétszéledt. A mieink magabiztosabbnak érezték magukat, mint máskor, mert sok hasonló gyermekkel, felnőttel találkoztak. Aznap kevésbé érzékelték a különbséget másokkal szemben.”

A kirándulást a Carissimi Nonprofit Alap támogatta.

Nyomtatás E-mail

További cikkeink...

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es