Ma ünnepli névnapját: Fábián, Sebestyén Holnap: Ágnes

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 10-12
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002@gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

Álláshirdetés

Munkakör: program-koordinátor

Leírás: A Kézenfogva Összefogás a Fogyatékosokért Alapítvány www.kezenfogva.hu 25 évvel ezelőtt azért alakult meg, hogy a fogyatékos emberek, családtagjaik életét, a velük foglalkozó szervezetek munkáját segítse. E munka során 2002-től az EASPD (European Association of Service Providers for Persons with Disability) tagszervezeteként, 2004. óta akkreditált felnőttképzési intézményként, 2006. óta szociális szolgáltatások módszertani központjaként számos nemzetközi és hazai projekttel mozdította elő a fogyatékos emberek szociális szolgáltatásainak fejlődését. Határozatlan időre olyan munkatársat keresünk, aki az alapítvány szolgáltatás és képzésfejlesztő programjainak koordinátora lesz.

Az új munkatárs feladatai elsősorban:

Az alapítvány stratégiájával összefüggő programok koordinálása
Szociális és gyermekvédelmi projektek fejlesztése, tervezése, koordinálása hazai és nemzetközi szinten.
A jelölttől az Alapítvány a következőket várja el:

felsőfokú végzettség (szociálpolitikai, szociális munka, gyógypedagógiai, jogi, közgazdasági, teológiai stb.);
igazolható projektkoordinálási (vezetési) tapasztalat (tervezési, adminisztrációs, szervezési ismeretek, beszámoló készítési tapasztalatok);
projektszemléletű munkavégzés;
fogyatékos emberek számára szociális vagy gyermekvédelmi szolgáltatást biztosítószervezetnél szerzett legalább 5 éves tapasztalat;
magas szintű kommunikációs készség mind írásban, mind szóban magyarul ás angolul;
magas szintű számítógépes ismeretek (Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Internet).
Munkakörhöz szükséges jó tulajdonságok:

jó kommunikációs, időszervezési és problémamegoldókészség;
önállóság, magabiztosság;
pontosság, megbízhatóság;
rugalmasság, nyitottság;
csapatemberi karakter.


Előnyt jelent:

egyéb idegen nyelv(ek) ismerete és gyakorlata;
jogosítvány.
Amit kínálunk:

Innovatív, dinamikus csapat
Változatos, szakmailag izgalmas munka
Jó hangulat
Nemzetközi tapasztalatok elmélyítésének lehetősége
Jelentkezési határidő: 2018. január 20.

A jelentkezés módja:

Kérjük, jelentkezésüket magyar és angol nyelvű EUROPASS formátumú önéletrajz, és a fizetési igényt is tartalmazó motivációs levél formájában küldjék az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Kérjük, hogy önéletrajzukban legalább 3 referenciát tüntessenek fel!

Amennyiben kérdései vannak, kérjük írjon a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Nyomtatás E-mail

Megjelent a Carissimi 2017/6. száma

A tartalomból:
Vojtek Katalin: Angyal és felhő
Dr. Kiss László: 1967 adventjének ajándéka: a szívátültetés
Hefty Angéla: Két- vagy háromnyelvű lehet-e a szlovákiai magyar siket? II.
AAK – ünnepi csokorba kötve, 30 éves a Bliss Alapítvány
Gyebrovszkiné Molnár Szilvia: Infokommunikációs akadálymentesítés autizmussal élők számára
Autizmussal élők munkában
A mi történetünk – a Hosnedl család Komáromban
Pongrácz Éva: Kiemelkedés a szegénységből – a szegények bankja Bangladesben
Poszthumanizmus és fogyatékosság – fogyatékosságtudományi konferencia    
A csend világa – Duray Zoltán kiállítása
Füleken ünnepelt a 15 éves Carissimi
Nagy Júlia: Száz éve született Václav Vojta
Melioratio – magán-fejlesztőközpont nyílt Pozsonyban
Postánkból: Grace, Nagypaka
Kitekintő: Fel a fejjel! – tudósítás a Vajdaságból
Telefonos lelkisegély-szolgálat –magyarul 
A pszichológus válaszol – Boros Dóra Barbara rovata 
Győri Zsófia: Könnyen érthető bibliai üzenetek – könyvajánló   
Ünnep
Sztakó Zsolt: Lacika
Magyar–szlovák és szlovák–magyar szótár

A lap innen letölthető.

Nyomtatás E-mail

Megjelent a Carissimi 2017/5. száma

A tartalomból:
Rácz Jolán: Tél felé
Kovács László gyermekgyógyász-professzorra emlékezünk
Dr. Kiss László: Adalékok a Máltai Lovagrend magyarországi történetéhez
Dr. Hatos Gyula: A nagy háború és a gyógypedagógia
Horváth Péter László: Érthető számodra a világ? Ha nem, tedd érthetőbbé!
Hefty Angéla: Két- vagy háromnyelvű lehet-e a szlovákiai magyar siket? I.
Szabó Mónika: Vannak eredmények, de gyógymód még nincs
A mi történetünk – Kutak Adrienn és Ádám    
Dunkel N. Norbert: Fogyatékosság és teljesség
Silvia Vadkertiová: A gyermekotthonokból kikerült sérült gyermekek társadalmi beilleszkedése
Állatkerti örömök
Tudományos konferencia az egészségileg és szociálisan hátrányos helyzetű tanulókról
A pszichológus válaszol – Boros Dóra Barbara rovata
Gémesi Irén: A résztvevők ragaszkodása, szeretete volt a jutalom
Nagy Júlia: Egy közlekedési eszköz, amely játék is
Rólunk az Európai Parlamentben
Sztakó Zsolt: Zaklatás
Magyar–szlovák és szlovák–magyar szótár

http://www.carissimi.sk/index.php/carissimi-lap/a-carissimi-2017-es-evfolyama

Nyomtatás E-mail

Füleken ünnepelte 15. születésnapját a Carissimi

A pozsonyi székhelyű Carissimi Nonprofit Alap 15 évvel ezelőtti megalakulásáról Füleken egy hangulatos, bensőséges ünnepségen emlékeztek meg október 8-án, vasárnap, a Carissimi füleki kurátorának, Zupko Máriának kezdeményezésére.

A tizenöt éves Carissimit Agócs Attila, Fülek város polgármestere köszöntötte, aki kiemelte, hogy Zupko Mária hosszú évek óta összekötő kapocs a Carissimi és a város önkormányzata közt. Egész életében sérült gyermekek segítője volt gyógypedagógusként, szakpolitikusként, és a sérült gyermekekről gondoskodó családok érdekében tevékenykedik a Carissimi kuratóriumában és a városi önkormányzat szakbizottságának tagjaként.
A városi önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága és a városi művelődési központ társrendezésében először képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás a kultúrház bábtermében. A rajzokat, kis emléktárgyakat sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek készítették. A kultúrház nagyszínpadán bemutatott ünnepi műsor vezérfonala pedig az volt, hogy Fülek város egészséges gyerekei énekes, táncos, zenés műsort adtak, amelyre meghívták a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családokat. Fülek valamennyi oktatási intézménye bemutatkozott egy-egy műsorszámmal, eljöttek a tanulókat felkészítő pedagógusok is.
Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Csúsz Péter megyei képviselő és Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok városi elnöke is.
Nem is lehetett volna találóbb programmal ünnepelni a Carissimi 15. születésnapját, mint gyermekműsorral.
Zupko Mária meghívására érkeztek Fülekre a Carissimi kuratóriumának tagjai Pozsonyból, Somorjáról és Budapestről, rendhagyó módon az elnöki tisztséget ellátó Tóth Erika nélkül, akit családi kötelességei máshová szólítottak. Az alap egykori alapítói közül Bauer Edit és Borosné Környei Erzsébet az ünnepség résztvevőivel megosztották gondolataikat, mi ösztönözte őket arra, hogy a nonprofit alapot életre hívják.
Borosné Környei Erzsébet férje 15 évvel ezelőtt Magyarország nagyköveti tisztségét látta el Pozsonyban. Erzsébet asszony a füleki ünnepség résztvevőinek elmondta, első gyermekük – aki ma már felnőtt – mozgássérültként született, tehát ismeri a sorstársszülőknek a gondjait. Nagycsaládot nevelnek férjével, harmadik gyermekük pozsonyi kiküldetésük idején született. Segítette életre hívni többedmagával, elsősorban Bauer Edit képviselő asszonnyal a szervezetet, és bár azóta ismét Budapesten él a Boros család, a kuratóriumnak kezdettől fogva tagja, és igyekszik kivenni részét a segítő munkából.
Bauer Edit, a másik alapító szociológusként, szakpolitikusként, parlamenti képviselőként, szociális ügyekért felelős államtitkárként, európai parlamenti képviselőként évtizedek óta az esélyegyenlőség, a szociális kérdések egyik legismertebb szakértője a Felvidéken.
Nagy figyelemmel kísérte a közönség rövid beszédét, amelyben elsősorban köszönetet mondott mindazoknak, akik a füleki eseményt megszervezték, és a résztvevőknek, akiket a segítés szándéka hozott össze.
„Mindnyájunkban valahol ott van a jóra való törekvés. Ahhoz sem fér kétség, hogy mindenki tud segíteni, mert nemcsak anyagi segítség a segítség, néha elég csak az odafigyelés, a jó szó, egy csepp szeretet…” – fejtette ki a képviselő asszony, majd elmesélte néhány évvel ezelőtti kongói élményét, ahol a legnagyobb szegénység közepette egy árvaház falán megdöbbentő feliratot látott: „Segíteni kiváltság”.
„Nyilván arra nem szoktunk gondolni, hogy kiváltság, hogy segíthetünk. Hogy van valami, amit tudunk, vagy éppen olyan helyzetben vagyunk, vagy éppen csak az az előnyünk, hogy egészségesek vagyunk. Kiváltságos helyzetben van az, aki segíthet…” – e szavai nagy hatással voltak a hallgatóságra.
Bemutatta a Carissimi Nonprofit Alap tevékenységét, amely15 éve segít a sérült gyermekről gondoskodó családoknak.
Nemcsak anyagi segítséget nyújtanak az alap szervezői, hisz a lehetőségeik korlátozottak, hanem tájékoztatnak, szakmai segítséget közvetítenek szülőknek, pedagógusoknak. A munkájuk legjelentősebb támogatói közül kiemelte a szlovák kormányhivatalt, a budapesti Bethlen Gábor Alapot, az OTP Bankot, a Pozsonyi Magyar Intézetet, a Cserkészszövetséget és a sok magánembert, akik adójuk 2%-át adományozzák a Carissiminek.
Bauer Edit az alap legfontosabb feladatának a szakmai folyóirat megjelentetését tartja. „A kuratórium tagjai a munkájukat ingyen végzik. És így készül a Carissimi lap is, mely oktat, tájékoztat, emberi kapcsolatokat teremt. Minden évben küzdünk a fennmaradásáért, majdhogynem a csodával határos módon sikerül kéthavonta az újabb számot a kezünkbe venni és küldeni azoknak, akikről és akiknek szól. Ezt a mindennapi kis csoda Tóth Erikához, a Carissimi kuratóriumi elnökéhez kötődik, aki a lapot nagyrészt írja, szerkeszti, nyomdába adja, és a terjesztéséről gondoskodik, elkötelezettséggel, szeretettel” – e szavakkal mondott köszönetet az önzetlen munkáért, és még egyszer hangsúlyozta: Segíteni kiváltság.

                                            Pogány Erzsébet

Forrás: http://felvidek.ma/2017/10/fuleken-unnepelte-15-szuletesnapjat-a-carissimi/

Nyomtatás E-mail

Jótékony célú Ghymes-koncert az újrakezdés jegyében

Magyarországon évente több mint 6000 ember veszti el a látását. Egy felnőtt ember életében a szerzett látássérülés hatalmas veszteség, hiszen meg kell küzdenie a mindennapok során a közlekedésben, a kommunikációban, a tanulás vagy munkavállalás, valamint a társadalmi szerepek vállalása terén felmerülő akadályokkal. Az elemi rehabilitáció célja a látássérült személyek életminőségének javítása, az új élethelyzethez történő alkalmazkodásuk elősegítése és társadalmi reintegrációjuk támogatása.
Ezt a feladatot vállalja fel a budapesti Pest és Fejér megyei felnőttkorú látássérült embereket ellátó központ, mely októberben nyílik meg Budaörsön, a Patkó utca 7. szám alatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatása a központ működése (fenntartás, bérek) egy részét fedezi, de az elindítást megelőző átépítési munkálatokat nem – ehhez járul majd hozzá bevételével a Ghymes együttes jótékonysági koncertje, mely 2017. október 14-én, szombaton 19 órai kezdettel lesz a Budaörsi Városi Sportcsarnokban (Budaörs, Hársfa u. 6.).
Segítsünk együtt, hogy látásuk elvesztése után is tartalmas, önálló életet élhessenek embertársaink!
Bővebb információk: www.bulake.hu, https://www.facebook.com/bulake.hu

Nyomtatás E-mail

További cikkeink...

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es