Ma ünnepli névnapját: Márk Holnap: Ervin

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 10-12
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002@gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

akadalymentes 01

Megjelent a Carissimi 2019/2. száma

A tartalomból:

Rácz Jolán: Anyák napi gondolatok  
Dr. Kiss László: 275 éve született Rácz Sámuel
Szücs Marianna: Hogyan nehezíti meg a felnőttkori ADHD az érintett nők mindennapi életét? II. – a párkapcsolati konfliktusok főbb okai  
Horváth Péter László: A könnyen érthető kommunikáció meghatározása 
EP-választások: Több millió uniós polgár nem szavazhat májusban  
Menich Nóra: Kié a jog, kié a felelősség? 1. rész – A támogató eszközökhöz és technológiákhoz való hozzáférés Magyarországon és Olaszországban
Akik segítenek: Paluk Anna klinikai logopédus
Autizmus-világnap: konferencia és kulturális műsor
Két tapasztalati szakértő: Fekete Gy. Viktor és Kolonics Krisztián  
Tanácsadó: Krisztina Berger: A mókuskerék szétpattan  
Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat
A logopédus tanácsol: Tömösközy Viola: Majd kinövi! ?
Lanstyák Edit: A hétfői találkozásunkkor történt  
Speciális olimpia, 2019  
Sztakó Zsolt: Honlap a könnyen érthető kommunikációért
Magyar–szlovák és szlovák–magyar szótár

A lap innen letölthető

Nyomtatás E-mail

Meghívó AZ ESÉLYEK NAPJA című rendezvényre

A Komárom-Esztergom megyei Tehetséggondozó és Léleksegítő Alapítvány szeretettel meghívja Önt, Önöket a 2019. június 23-án (vasárnap) 10 órakor kezdődő rendezvényére:
HUMANITÁS KUPA, a KEREKESSZÉKESEK XIII. ORSZÁGOS ÜGYESSÉGI VERSENYE
Kategóriák: 1. Női önhajtós; 2. A kerekesszékest a segítő tolja; 3. 3-4-kerekes moped; 4. Férfi önhajtós; 5. Elektromos; 6. Bárki – kézi vagy mopeddel; 7. Aktív kerekesszékes. Legfeljebb három kategóriába lehet jelentkezni (kézi hajtás, moped, a segítő tolja).
Továbbá:
az ESÉLYEK NAPI III. BOCCIA, valamint a II. szkander, darts, íjász versenyek 2 kategóriába (álló, ülő), és a
TURUL KUPÁRA, a MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK XXXIII. ORSZÁGOS AUTÓS ÜGYESSÉGI VERSENYÉRE (női-férfi, kéz- és lábvezérlésű kategóriákban) lehet nevezni.
Helyszín: Tatabánya, A Vértes Agorája (2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 1.)

Jelentkezni és érdeklődni Adamecz Lászlónál lehet a Facebookon, a
+36-70/235-2733 telefonszámon, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy az alapítvány e-mail-címén: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ebéd a nevezés során rendelhető 1100 Ft
Nevezési határidő: 2019. június 18.
Több országos program mellett családok, gyerekek, felnőttek részére változatos, színes sport-, ügyességi játékokra és kulturális programra hívjuk és várjuk a lakosságot. Minden program ingyenes!
Kívánunk örömteli együttlétet és vidám versenyzést!
A társszervezők és segítők nevében: a Komárom-Esztergom megyei Tehetséggondozó és Léleksegítő Alapítvány

Nyomtatás E-mail

Támogassa a Carissimit adója 2%-ával

Kérünk mindenkit, hogy ha tehetik, idén is ajánlják fel adójuk 2/3 százalékát szervezetünk, ezáltal a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok javára, s javasolják ezt másoknak is, hiszen minden euró a rászorulókhoz kerül. Köszönjük.

A jogi személyek és azok a természetes személyek, akik maguk készítik adóbevallásukat, az adóív megfelelő részébe írják be a Carissimi adatait: IČO: 31821910; právna forma: neinvestičný fond; obchodné meno/názov: Carissimi n. f.; sídlo-ulica: Nám. 1. mája; číslo: 10-12; PSČ: 81106; obec: Bratislava. Az alkalmazottak az innen letölthető nyilatkozatot töltsék ki, és az adó befizetését igazoló nyomtatvánnyal (ezt a munkaadójuk tölti ki) együtt április 30-áig juttassák el a lakhelyük szerint illetékes adóhivatalba.

A Carissimi Nonprofit Alap tevékenysége 2018-ban

Tavaly tizenkilenc, fogyatékossággal élő vagy beteg gyermeket nevelő családnak nyújtottunk támogatást külföldi orvosi kivizsgálásra, külföldi és itthoni rehabilitációra, fejlesztésre, fogászati kezelésre, valamint gyógyászati segédeszközök vásárlásához. Ismét hozzájárultunk a fogyatékos gyermeket nevelő családok kovácspataki nyári táborának költségeihez, és támogatásunkkal 100 személy vehetett részt szeptemberben a sérült gyermekek napján a budapesti állatkertben.  
Február. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) által életre hívott Családlánc tagjaként részt vettünk Budapesten a külhoni magyar családok évének nyitókonferenciáján és az Országházban tartott családi napon.
Április. Tizedik alkalommal voltunk társszervezői az értelmi fogyatékos fiatalok galántai versfesztiváljának. A résztvevőknek a Sipos–Vadkerti–Zsapka trió adott nagy sikerű koncertet.
Május. A Civil szervezetek erőfeszítései a család védelmében c. konferencián Somorján Bauer Edit kuratóriumi tag tartott előadást.
Június. A Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetséggel (MAGYISZ) közösen megkoszorúztuk a felvidéki gyermekáldozatokért és az 1940-es években elhurcolt családok emlékére állított emléktáblát Nagymagyaron. A Pozsonyi Magyar Intézet meghívására több, fogyatékossággal élő gyermeket nevelő család nézhette meg a V4-es országok hivatásos néptánccsoportjainak Táncünnep c. gálaműsorát a pozsonyi Hviezdoslav Színházban.
Szeptember. Részt vettünk Galántán a Konrádko PT által szervezett, autizmussal foglalkozó szakmai napon. A Családlánc meghívására fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok is megtekinthették a budapesti Erkel Színházban a Carmina Burana c. előadást.
Október. Akadálymentesítés a szívekben és a fejekben címmel szakmai napot tartottunk Komáromban a Selye János Egyetemen szülőknek, szakembereknek és fogyatékossággal élő fiataloknak. A Református Teológiai Kar és a Komáromi Protestáns Nőegylet társszervezésében megvalósult rendezvényen vendégül láttuk a balassagyarmati Éfoész Elfogadásért Önérvényesítő Egyesület nyolc tagját is. A MAGYISZ és a Carissimi közös szervezésében négy közép-szlovákiai iskolában volt a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését érintő szakmai előadás és beszélgetés. Részt vettünk Dunaszerdahelyen a Velő PT által szervezett Kultúrával az akadályok ellen című rendezvényen.
November. Ott voltunk Budapesten az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán tartott hatodik fogyatékosságtudományi konferencián, a Bliss Alapítvány Eszközök az AAK szolgálatában c. konferenciáján, a KézenFogva Alapítvány által szervezett, Családok és szolgáltatók szerepe a fogyatékos emberek jogainak érvényesítésében c. konferencián; Dunaszerdahelyen a KCSSZ által szervezett Kárpát-medencei demográfiai konferencián, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának tanácskozásán, és bemutatkoztunk Komáromban az SZMPSZ Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulásának első szakmai konferenciáján.
A Carissimi Nonprofit Alap önkéntes szervezet – kuratóriuma térítésmentesen végzi munkáját. Tevékenységünket tavaly a Bethlen Gábor Alap, a Pozsonyi Magyar Intézet, az Európai Néppárt, a somorjai Bauer és Pogány család segítette pénzadománnyal, valamint jó szándékú emberek adófelajánlásukkal, munkájukkal.
A Kisebbségi Kulturális Alap, az OTP Banka Slovensko, a Bethlen Gábor Alap, a KCSSZ, a sárosfai Vöröskereszt, továbbá magánszemélyek: Illés István (Pozsony), Máté Béláné és Nagy Szilveszterné (Újlót), Füleky Éva és Pál (Pozsony), dr. Dolán Rózsa gyermekorvos (Magyarbél) támogatásával, továbbá a Pozsonyi Magyar Intézet által a Muzsikás együttes adventi koncertjén a ferences templomban szervezett adománygyűjtésnek köszönhetően a Szlovák Humanitárius Tanács kiadásában tavaly is megjelentettük lapunk, a Carissimi hat számát. Elektronikus formában letölthetők honlapunkról. Jelen vagyunk a Facebook közösségi hálón: www.facebook.com/carissimina.
Tavaly fájdalmas eseményekkel is szembesülnünk kellett. Februárban elkísértük utolsó útjára dr. Szabó Rezsőt, aki ott volt szervezetünk indulásánál, és tíz évig kuratóriumi tagként segítette a munkát. Májusban pedig Pogány Erzsébet kuratóriumi tagunktól vettünk végső búcsút. Emléküket megőrizzük.

Köszönjük a segítséget
mindazoknak, akik hozzájárultak szerveztünk működéséhez és lapunk megjelentetéséhez.

Nyomtatás E-mail

Esélyegyenlőség 2019-ben

A cikk teljes címe így hangzana: Mi újság az esélyegyenlőség terén 2019-ben Szlovákiában? Csak hát ez túl hosszú cím volna, meg amúgy is olyan hivatalosan hangzik. Ezért hát maradt a rövidített változat.
Pár hónappal ezelőtt a Pátria rádió egyik szerkesztője riportra kért fel, amely az akadálymentesítésről szólt volna. A riport végül mégse jött létre, de a felkérés alkalmat adott rá, hogy átgondoljam, miről is beszéltem volna.
Elsősorban természetesen szűkebb pátriám, Somorja előnyeit és adósságait ismerem ezen a téren. Merthogy a haladás kétségtelen, csak éppen lassú, és ez sokszor nem is az anyagiak hiányából fakad – hiszen nem is igényelne különösebb befektetést –, hanem egyszerűen csak szemléletváltást követelne meg.
Ezért talán nem ártana a döntéshozókat, akik ezekért a projektekért felelnek, érzékenyítő tanfolyamokra küldeni, hogy ne csak az egészséges ember szemével nézzék a gondjaikra bízott várost, hanem beteg, akadályozott polgártársaikra is gondoljanak. És most nemcsak a fogyatékossággal élő emberek érdekében szólok, hanem az idősekében is. Mert lehet, hogy sokan megússzák a rokkantságot, de a legtöbben az öregséget nem úszhatják meg!
Hogy egy példával is érzékeltessem, mire gondolok: a lakásunkból a teraszra nyíló ajtón tíz centiméteres küszöböt kell átlépni. Nemcsak nekem akadály, ha ki akarok menni a teraszra, hanem a szüleimnek is nehézséget okoz, akik már elmúltak hetvenévesek.
Száz hasonló példát is felhozhatnék. Kezdve a járdaszegélyeken – mielőtt fel akarnék rájuk hajtani, meg kell saccolnom a magasságukat és azt, hogy az elektromos kocsi hol nem akad még el – egészen addig, hogy át kell gondolnom, hol van olyan mosdó, ahova be tudok jutni a kerekesszékkel (egyébként ezért se szívesen járok el rendezvényekre, mert nekem is kínos az, ha a folyosón kell pisilnem, miközben körülöttem emberek járnak).
A felsorolt példák mind az akadálymentesítésről szólnak, de az esélyegyenlőség ennél sokkal több. Említhetném azonban az integrációt is, amely jóformán minden kisebbséget érint, nemcsak a fogyatékossággal küzdő embereket. Ez pedig már rajtunk is múlik, hogy ne építsünk magunk köré falakat az első negatív tapasztalatok után. Mert negatív tapasztalatok mindig lesznek, ahogy a rosszindulatot se kerülhetjük el! Mégis fontos, hogy ne az legyen a felállás, hogy vagyunk MI, és vannak ŐK, mert ezzel magunkat zárjuk egyfajta virtuális gettóba.
És ez nemcsak 2019-ben és nemcsak Szlovákiában érvényes!
                                  Sztakó Zsolt       

Nyomtatás E-mail

Megjelent a Carissimi 2019/1. száma

A tartalomból:
Strédl Terézia: A Carissimi tizedik évfolyama elé
Dr. Kiss László: „Az asszony tragédiája” – L. Kiss Ibolyára emlékezünk
Szücs Marianna: Hogyan nehezíti meg a felnőttkori ADHD az érintett nők mindennapi életét? I.
Lipták Zsuzsanna – Pajor Emese: A látássérült tanulók speciális intézményi nevelése-oktatása Szlovákiában
Molnár Ildikó: Autizmus az osztályban
Lizanka – egy autista lány története
Értelmi sérültek napközi otthona Komáromban
Hatodik fogyatékosságtudományi konferencia
AAK-kirakó – konferencia
Fejlesztő szakemberek társulása
Paragrafus – Köböl Tibor rovata
Lanstyák Edit: Petőcz Balázs a Nemzeti színpadán
Ajánló: Fogyatékosság és Társadalom 2018/2
A Carissimi Nonprofit Alap tevékenysége 2018-ban
Bartalos Tóth Iveta: Segítségre váltott művészet
Sztakó Zsolt: Esélyegyenlőség 2019-ben
Magyar–szlovák és szlovák–magyar szótár

A lap innen letölthető

Címlapkép: Fehér Tibor színművész és Petőcz Balázs a budapesti Nemzeti Színház színpadán. Eöri Szabó Zsolt felvétele.

Nyomtatás E-mail

FELHÍVÁS – Közös a napunk! komplex érzékenyítő program óvodáknak

Kedves Pedagógusok!


A Carissimi Nonprofit Alap ajánlására az SZMPSZ-szel közösen a Comenius PI be szeretne kapcsolódni egy Erasmus+ projektbe, amely a Kézenfogva Alapítvánnyal közösen szeretné nálunk meghonosítani a többségi (nem fogyatékossággal élő) gyermekeket nevelő óvodapedagógusok számára kidolgozott Közös a napunk! –  elnevezésű komplex érzékenyítő programot. Ez a projekt előreláthatóan 2019 szeptemberétől fog futni 12 hónapon át.
Ezért keresünk olyan óvoda- és alsó tagozatos pedagógusokat, akik élni kívánnak ezzel a továbbképzési lehetőséggel. Kérjük önöket, hogy a környezetükben hívják fel a figyelmet erre a lehetőségre, és ajánljanak nekünk alkalmas embereket. Köszönjük szépen!
Olyan óvodapedagógusok jelentkezését várjuk, akik szívesen részt vennének ebben a projektben, érdekli őket a különféle fogyatékossággal élő kisgyermekeknek az óvodában és az alsó tagozaton valló integrálása, esetleg van is tapasztalatuk ezen a téren (de ez nem feltétel!). Fontos, hogy magáénak vallja azt a gondolatot, hogy a fogyatékosságok elfogadását – az érzékenyítést – már kisgyerekkorban kell kezdeni, és ebbe be kell kapcsolni a pedagógusokat és a szülőket is.
A program lényege:
•   Az óvodai és iskolai, valamint a befogadó környezetet is bekapcsoló érzékenyítő program átadása, valamint helyi adaptálása;
•   szakmai és disszeminációs anyagok fejlesztése;
•   a fogyatékos és nem fogyatékos gyermekek közötti kapcsolatok kiépítése és megerősítése, valamint
•   a befogadó társadalmi környezet kialakulásának támogatása.
A program bővebb leírása itt olvasható.
A projektről tájékoztató megbeszélést tartunk a jövő héten, amelyre szeretettel meghívjuk az érdeklődőket. A részvétel ingyenes, tájékoztató jellegű (nem jár semmilyen kötelezettséggel), de regisztrációhoz kötött.
Bejelentkezés az alábbi linken: https://goo.gl/forms/RQ3OGDlwPePF6Zu22
További információk: tel.: 0908 569953, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
Szeretettel várom az érdeklődőket!   Markovics Tímea, Comenius PI

Nyomtatás E-mail

További cikkeink...

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

carissimi 2018 4 Page 01

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es