Ma ünnepli névnapját: Vince, Artúr Holnap: Zelma, Rajmund

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 10-12
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002@gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

Keresztapa

A fénykép 2013 szeptemberében a szüleim aranylakodalmán készült, amelyen ott volt keresztapa is keresztmamával együtt. Ott volt a deméndi plébános, Tibor atya is, akivel keresztapa igencsak jót beszélgetett. Keresztapa évtizedekig volt kántor, a megboldogult Csuday tisztelendő úr jobbkeze, akivel évtizedekig együtt miséztek, végezték a temetéseket, szolgálták a gyülekezetet.
A százdi templom nincs akadálymentesítve, és én a kocsival az ajtóban állva figyeltem a szentmisét, de az énekeket erősítő nélkül is tökéletesen hallottam. Valami különleges technikával énekelt, amit azelőtt csak zsidó kántoroktól hallottam. Pár év múlva azonban összekülönbözött Csuday tisztelendő úr utódjával, egy fiatal pappal, és lemondott a kántorságról. Én azonban azt hiszem, hogy a másik, kimondatlan ok az volt, hogy a rossz lába miatt egyre nehezebben tudott felkapaszkodni a kórusra.
Én gyakran jártam fel hozzá a Keresztsorra egy jót beszélgetni. Kedvenc témája a foci volt, és sokszor idézett fel történeteket a régi nagyokról, akiket ő még élőben látott játszani.
A családi archívumból előkerül még egy fénykép a Balatonról, ahol ifjú házasként látható. Én akkor, az 1970-es évek elején öt év körüli gyerek voltam, akkoriban vettük meg az első autónkat, egy Moszkvicsot, és évente jártunk a Balatonra. Abban az évben keresztapáék is velünk jöttek, nem sokkal azelőtt volt az esküvőjük. Azt hiszem, a következő évben született meg az első lányuk.
Gyerekkoromban sokszor elmentünk hozzájuk, az ebédlőben a díszhelyen egy harmónium állt, amin gyakorolt. És én akkor nagyon irigyeltem keresztapát, hogy tud a hangszeren játszani.
Utoljára nyáron voltunk náluk, akkor már nagyon el volt keseredve, mert nehezen mozgott, és a szívére is szedte a nitroglicerint. Aztán még karácsony előtt beszélgettünk telefonon.
Nyugodjál békében, keresztapa!
                                                                                                                              Sztakó Zsolt

Nyomtatás E-mail

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es