Ma ünnepli névnapját: Géza Holnap: Edina

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 10-12
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002@gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

Pánikgomb

Tavalyi a hír, hogy a legnagyobb orosz közösségi oldalon Kék bálna néven egy csoport alakult, ahol a többnyire fiatalkorú tagok öngyilkosságra biztatják egymást. A hírt azután kapta fel a média, hogy egy szentpétervári tinédzser, aki állítólag a csoport tagja volt, öngyilkos lett. Olyannyira felkapta, hogy rendőrségi nyomozás indult az ügyben. A hír azonban szerencsére rémhírnek bizonyult.
Most azonban olvasom a cikket, hogy Amerikában a bíróság elítélt egy tinédzsert, aki SMS- és csetüzeneteivel a halálba küldte súlyosan depressziós barátját. „Ha most nem teszed meg, sose fogod megtenni.” Ez az egyik üzenet, amely az áldozat telefonjában megmaradt, és amelyért a lányt gyilkossággal vádolják. Mindnyájan tudjuk, hogy ingatag lelkiállapotú embernél akár egy rosszul megválasztott szó is megerősítheti az öngyilkossági szándékot. A bírósági ítélet is ezen alapult. Hogy a vádlott öngyilkosságra biztatta a barátját.
Ismerünk olyan eseteket is, amikor gyerekek azért lettek öngyilkosok, mert a közösségi oldalakon zaklatták őket. Cikizték vagy más módon alázták meg.
Ezért én minden közösségi oldalon egy pánikgombot rendszeresítenék, amelyet a felhasználó akkor nyomna meg, ha zaklatnák, vagy más módon érezné veszélyben magát (a mai világban sose lehet tudni). Ekkor egy adminisztrátor lépne vele kapcsolatba, aki eldöntené, hogy mi legyen a következő lépés.
Mindenkinek tisztában kell lenni vele, hogy a világháló veszélyes terep, kivált azokra, akik védtelenek, a gyerekekre. Fokozottan érvényes ez a közösségi oldalakra, ahol pszichopaták vadásznak az áldozataikra.
Vigyázzunk egymásra, a világhálón is!
                                        Sztakó Zsolt

Nyomtatás E-mail

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es