Ma ünnepli névnapját: Valter Holnap: Endre, Elek

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 3382/10-12.,
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002 [kukac] gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

akadalymentes 01

Korzó

Júniusi vasárnap délután a Pomlén. Sok somorjai lakos vasárnap délutáni programja sétálni a Pomléi úton: az árnyas sétányon beülni egy fagyira Juszufhoz, vagy csak úgy, az úton végig elhelyezett padok valamelyikén fogyasztani el a nyalánkságot. Ez a kép eszembe juttatja Krúdy, Kosztolányi leírásait, amikor arról írnak, hogy a polgárság vasárnaponként vagy ünnepek alkalmával kivonult a Duna-partra korzózni, társadalmi életet élni. A fiatalok ilyenkor flörtöltek egymással, amíg az öregek jóindulatúan félrenéztek. Szerelmek szövődtek, házasságok mentek tönkre.
Szóval ennek a képnek a huszonegyedik századi változatát látom most itt, a Pomlén. Huszonegyedik századi, mert konflis helyett mindenféle motormeghajtású járművet látok, autótól az elektromos rollerig.
Azt nem tudom, hogy szerelmek szövődnek-e, pláne, hogy házasságok mennek-e tönkre. Habár sok fiatal párt látok kézen fogva sétálni.
Bevallom, mindig megnyugtat és örülök, amikor ilyen képeket látok, mert ez azt jelenti, hogy bármennyire idegbajos társadalomban élünk is, mégis képesek vagyunk normális közösségként működni.
A szüleim, félig komolyan, félig viccesen, szokták mondogatni, hogy ebben a városban kétfajta vállalkozást érdemes indítani. Patikát és kávézót.
Ez egyrészt szomorú, mert azt jelenti, hogy elöregedő társadalomban élünk, amelyet a gyógyszergyárak szó szerint intravénás infúzión tartanak, másrészt viszont vigasztaló, hogy a polgári létnek legalább ez az eleme még működik.
Szóval ez is egy életkép 2019. június 8-án, Somorján.
                                                                        Sztakó Zsolt

Nyomtatás E-mail

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

carissimi 2018 4 Page 01

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es