Ma ünnepli névnapját: Örkény, Henrik, Roland Holnap: Valter

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 3382/10-12.,
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002 [kukac] gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

akadalymentes 01

Otthon

A teraszon ülök, élvezem a november eleji napsütést. Húsz fok van, és az égen nyoma sincs felhőnek (mikor ezeket a sorokat írom, november végén, kint szakad az eső, és sarkvidéki hideggel riogatnak).
Eredetileg úgy volt, hogy csak 31-én jövünk, halottak napjára, de egy haláleset, a sógorom anyukájának, Ani néninek a temetése miatt már szombaton reggel eljöttünk Somorjáról. Két hétig maradunk, hogy megvárjuk a választás napját, mivel anyuék Százdra vannak bejelentve.
Eléggé kiélezett a kampány a faluban, amelynek a középpontjában a templom áll, amit én csak ékszerdoboznak becézek magamban. Egy titokzatos középkori itáliai mester csodálatos alkotásait őrzi, akinek a kiléte mind ez idáig homályban maradt. Ahány szakember, jószerivel annyiféle név.
A versenybe jómagam is beszálltam, amikor megírtam A freskó legendáját. Négy története a freskó körül bonyolódik, elhelyezve a 14–15. századi magyar történelemben. Mi tagadás, a lovak közé dobtam a gyeplőt, és elengedtem a fantáziámat, de hát mentségemre szolgáljon, hogy én nem szakember vagyok, hanem író.
Azonban azóta is tesznek új felfedezéseket a szakemberek, akik a templomot vizsgálják. A legújabban például azt fedezték fel, hogy nemcsak a szentély van kifestve, hanem a hajó is, kelet–nyugati irányban, a Jézus életből vett jelenetekkel, születésétől a kereszthaláláig. Bizony, a százdi templom egyfajta képes Bibliaként is felfogható, és mint ilyen, tudtommal egyetlen Szlovákiában!  
Én pedig, ami tőlem telik, mindent megteszek, hogy hírverést csináljak neki. Ez a rövid bejegyzés is ezért született.
                        Sztakó Zsolt

Nyomtatás E-mail

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

carissimi 2018 4 Page 01

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es