Ma ünnepli névnapját: Hella Holnap: Emil, Csanád

Címünk:
Carissimi n. f.,
Nám. 1. mája 10-12
811 06 Bratislava
E-mail: carissimi2002@gmail.com
Telefon: 00421 907 812 236

akadalymentes 01

Visszatekintés a nyárra – klezmer

Még a nyár elején találkoztunk, és akkor mondta, hogy egy újonnan alakult zenekar tagja, klezmert játszanak. Elmondta, mennyit kínlódott, amíg ráérzett a zsidó zene ízére, hogy a harmonikán hitelesen szólaljanak meg azok a jellegzetes futamok. A többi zenésztől azt a tanácsot kapta, hogy nézzen zsidó témájú filmeket. Már egy éve léteznek, de eddig csak gyakoroltak. Augusztus 31-én lesz az első koncertjük a Pomlé fesztiválon.
Péter annyira lelkesen beszélt, hogy a lelkesedése engem is magával ragadott, mégse tudtam megígérni, hogy ott leszek a koncertjükön, mivel akkor még úgy volt, hogy a nyár nagy részét Százdon töltjük. Aztán közbejött apu operációja, ami felborította az egész nyári programot. Az utókezelések miatt is Somorján kellett maradnunk. Aztán ahogy közeledett a kitűzött dátum, egyre inkább kezdtem készülődni. A városban is megjelentek a rendezvényt hirdető plakátok a pontos időpontokkal.
Pár nappal a Pomlé fesztivál előtt anyuval a Városházánál üldögéltünk, amikor arra ment haza Susi, Péter felesége. Tőle megtudtam, hogy a koncertre feljönnek Százdról Ellusék is.
...
Jó másfél órával a meghirdetett kezdés előtt érkeztem meg a Pomléba. Ilyenkor, fesztivál idején mindegy, hogy mikor jössz, mindig nagy a tömeg. Természetesen a sátraknál a legnagyobb a torlódás, amelyek tájborokat kínálnak.
Péterék koncertje a meseréten felállított kisszínpadon volt, ahol az imént még mesejátékot adtak elő, de estére átadta a helyét a felnőttprogramoknak. A színészek még a jelmezükben mászkálnak. Egyszerre értünk a színpadhoz Ellusék autójával, aki már tudott rólam, mert anyu még az úton felhívta. Amíg a zenekar beállt a színpadon, beszéltünk pár szót az otthoni dolgokról.
Aztán megszólalt a klezmer, és a hallgatóban megmoccant valami ősi ösztön, táncra perdülni az igéző ritmusokra. A közönség a szalmabálákon ült, és az arcokon látni lehetett, hogy az emberek nem tudják magukat kivonni a fergeteges zene hatása alól. Önkéntelenül megmozdultak a vállak, a lábak a zene ütemére doboltak.
A meteorológia egész héten jelezte az egész napos esőt, ami elmosta a Pomléfeszt második napját, és ezzel a nyarat.
                                    Sztakó Zsolt

Nyomtatás E-mail

Üzenjen a Carissiminek!

Kérdése van?
Írjon a Carissiminek!

Mi a Carissimi?

Segíteni szeretnénk sérült és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családoknak súlyos gondjaik leküzdésében. Tovább...

carissimi intro

Hogyan segíthet?

Adója 2%-ával támogathatja a Carissimit,
vagy közvetlenül utalhat számlánkra.

Tovább...

carissimi 2018 4 Page 01

Carissimi folyóirat

A Carissimi legújabb száma
ide kattintva online elérhető!

Apertura de cuenta bet365.es